diumenge, 27 de desembre del 2009

Recursos educatius: Les Mines de Gavà

Per la proposta que ens van fer per al divendres de la setmana educativa vaig escollir el Parc
Arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà.


La meva elecció va ser aquesta ja que la demanda era visitar un servei o centre que oferís un programa educatiu.
Les mines de Gavà son una bona idea perquè com a eix educatiu és molt ampli i permet orientar l'aprenentatge vers els diferents àmbits educatius, és a dir, els coneixements que els nens reben a les parc arqueològic es poden relacionar fàcilment les assignatures que s'imparteixen a l'aula.

Per poder realitzar la visita, primer vaig trucar al telèfon de la central d'informació del Parc per concretar si s'havia de reservar la visita o si s'havia d'omplir qualsevol qüestionari. A través de la trucada em varem informar de que no era necessari i de l'horari de visites.
Tres companys i jo varem presentar-nos al Parc el divendres al matí disposats a aprendre i passar-ho bé.


Molt amablement les noies que es trobaven a la recepció i tenda de records, ens van informar de que havien assistit tres grups escolar aquell dia i que gratuïtament podíem passar amb els que volguéssim a fer la visita guiada.

Vam entrar amb una classe de nens de tercer de primària d'una escola de Barcelona i d'aquesta forma ens vam enriquir molt més de l'experiència, ja que la visita estava orientada als nois i noies de primària, que en un futur podrien ser com els nostres alumnes.



Gràcies a això vam poder veure com els infants aprenien, s'il·lusionaven i es divertien amb les explicacions, el taller, els audiovisuals, les maquetes, instruments neolítics, etc. i vam aprendre com es poden treballar una amplia diversitat de conceptes des de l'experiència i el joc.



Els nens van realitzar un taller de fer collarets amb pedres de talc com els prehistòrics feien amb la variscita. Aquest taller sempre té èxit i ho puc dir com nena que ho va viure en pròpia persona.

També van rebre explicacions molt interessants, per exemple, els van explicar com es sabien diferents dades d'una persona a través dels ossos. Com podeu observar a les fotografies inferiors, les calaveres tenen els forats dels ulls diferents, el de la dreta els té més quadrats i el de l'esquerre més rodons, això vol dir que el dret és home i el de l'esquerra és una dona. Això ho van aprendre els nens de primària amb els que vam estar.


El Parc Arqueològic de les mines de Gavà va ser reformat fa uns anys per tal de proporcionar un millor servei i per poder oferir-lo a tot tipus de públic, des de nens de infantil i primària fins persones grans i discapacitats.

La seva imatge actual és de centre modern i atractiu tant pel públic del carrer com per les escoles.
Es va crear un Servei Pedagògic, des de les estructures i centres culturals del municipi, que coordina tots els serveis com tallers, visites, xerrades, etc., que s'ofereixen tant al Museu, com al centre d'història, com a les Mines amb l'objectiu de satisfer les necessitats que es van identificar, que tractaven de donar uns millors recursos a la comunitat educativa, com ells mateixos diuen.
Des de aquí ens proposen un seguit d'activitats i materials per a treballar a l'aula, tant d'infantil com primària, desprès o avanç de les experiències viscudes al Museu o a les Mines. Aquestes propostes les podem trobar a la guia del servei pedagògic de les Mines o Museu que podem descarregar gratuïtament a la web.

Sobre les mines es podrien dir moltes coses ja que son un recurs d'allò més original, interessant, dinàmic, profitós, etc.
Personalment recordo quan de petita vaig visitar-les, em van impressionar; aleshores la sensació que et proporcionaven les mines era de realitat, de estar in situ al lloc exacte on van estar aquells apassionants homes dels que em parlaven, perquè entràvem en una mina de debò i no en una maqueta a mesura natural com ara. No vull dir amb això que la qualitat de la visita de les mines hagi disminuït sinó que la sensació era diferent, també és així perquè han passat uns anys des de llavors i la meva visió es una altre, la de un adult professional, a més des de aquesta perspectiva es veuen coses que de nen no te n'adones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada