dissabte, 7 de novembre del 2009

Com parlar bé en públic


La professora de l’assignatura de Comunicació oral, escrita i digital (COED), Imma Goméz Pallarès ens va demanar la lectura del llibre Com parlar bé en públic dels autors Joana Rubio i Francesc Puigpelat.
Aquest llibre pretén aconsellar sobre, com bé diu el títol, la retòrica pública, és a dir, els autors han pautat les diferents parts que té un discurs i com aquestes s’han de desenvolupar per tal de que la lectura o la recitació davant d’un grup de persones sigui correcte.
L’objectiu d’aquesta lectura es que nosaltres, com futurs mestres i actuals estudiants, aprenguem a parlar davant de la classe, ja que des de que comencem els estudis fins el final de la nostra carrera professional haurem de fer moltes exposicions, xerrades, debats, recitacions, ....
La proposta que ens fan des de el mòdul de Processos i contextos educatius II és realitzar una síntesi amb els aspectes que creiem que ens poden ajudar a la millora de la nostra retòrica (la bona retòrica).
Cada alumne ha realitzat un resum que per a ell és el més adient, segons els errors que cadascú és reconeix com propis i vol tractar de millorar.

El llibre explica com Demòstenes, que fou un orador i home d’estat atenenc, no va ser tant bo en la seva retòrica, en un inici, com és veu a la informació d’algunes pàgines web.
Aquest personatge històric va haver de preparar-se molt seriosament per aconseguir una bona retòrica, ja que com és cita a l’obra, la primera vegada que Demòstenes es dirigí al poble, fou interromput per escàndols i va fer riure per la seva inexperiència. El seu discurs feia l’efecte de tan confús en els períodes i tan torturat en l’argumentació, que resultava enutjós i atipador de sentir.
Després de la seva vida, sembla que va escriure 65 discursos, dels quals se n’han conservat aproximadament uns 60, també es conserven 56 discursos públics i 6 cartes, encara que aquestes estan en dubte que siguin seves.
Aquest fet demostra que Demòstenes va haver de treballar molt i molt dur per a aconseguir aquella fita que desitjava.

Alguns dels consells més importants per realitzar un bon discurs, que el llibre cita son:

1.    Fer un esquema
2.    Preparar un bon principi i un bon final
3.    Assajar
4.    Cuidar l’aspecte/imatge
5.    Controlar els moviments del cos i la gesticulació 
6.    Mirar a l’auditori 
7.    Parlar alt, clar i sense córrer, es a dir, vocalitzant.
8.    No enrotllar-se
9.    Cuidar el vocabulari.
10.  Parlar amb entusiasme 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada